233 тона храни са спасени от Българската хранителна банка през 2016

В България се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

40% повече спасена от разхищение храна отчита Българската хранителна банка (БХБ), съобщават от БХБ в прессъобщение по повод Световния ден на прехраната - 16 октомври. 

Българската хранителна банка напомня, че у нас се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София. Същевременно от организацията, която оползотворява храни с къс срок на годност, като ги преразпределя на нуждаещите се хора, отчитат положителна тенденция в нагласите на бизнеса да дарява и ръст от 40% на количеството спасени от разхищение продукти, казват от банката.

"От началото на годината досега, 233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка, за да достигнат до 22 513 българи".

Усилията на организацията са насочени към оказване на помощ на най-уязвимите в България – деца от бедни семейства, деца в защитени жилища, самотни възрастни и хора с увреждания.

"Уязвимите групи имат нужда от достатъчна и пълноценна храна не само по празниците, поради което БХБ им предоставя всеки ден годни продукти: основно плодове и зеленчуци, мляко, олио, варива, пресен хляб. Стойността на тези ресурси (471 хил.лв.) е не само парична – освен, че носят сигурност за ежедневната прехрана, те са спестени средства и възможност за по-добро развитие на децата; за тяхното учене; за повече социални услуги и грижи за хората с увреждания".

"Свръхпроизводството и пилеенето на храна не могат да изчезнат с магическа пръчка и ще продължат да са предизвикателство за обществото ни, в което 1,5 млн. българи живеят в лишения и с ниски доходи. В световен мащаб се унищожава почти една трета от произведената храна, докато всеки четвърти човек на планетата гладува", алармират от БХБ.

Българската хранителна банка е фондация в обществена полза, основана през 2012. Организацията работи за "намаляване на глада и ограничаване на разхищаването на годна за консумация храна" в България чрез събиране, съхраняване и раздаване на дарени хранителни продукти според всички изисквания за безопасност.

Към днешна дата се разпределят над 1 тон храна дневно на благотворителни организации в 80 населени места и се подпомагат редовно 7100 човека месечно, заявяват от БХБ.

Последни новини
Още от Новини