Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България

Агенцията очаква бюджетният дефицит на страната да намалее до 1,3% от БВП през тази година

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище Baa2 със стабилна перспектива. Това сочи годишният доклад на рейтинговата агенция Moody’s, публикуван в петък, съобща Investor.bg.

Кредитният рейтинг на страната е поддържан от дълговите показатели, които са относително благоприятни спрямо други страни с аналогичен рейтинг, както и от стабилизирането на нейната външна позиция, посочва помощник-вицепрезидентът на Moody’s Марко Дзанинели, който е един от авторите на изследването.

Фискалната позиция на България е силна също така благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношение на дълговете на страната и нейният брутен вътрешен продукт (БВП), както и заради ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели, без да се вреди на икономическия растеж.

Moody’s прогнозира, че фискалната консолидация ще продължи през 2016 и 2017. Агенцията очаква бюджетният дефицит на страната да намалее до 1,3% от БВП през тази година и до 0,9% през следващата.

От агенцията очакват дългът на България да нарасне до малко над 26,5% от БВП през 2016-2017, а през 2018 да започне да намалява.

Освен това Moody’s прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2,8% през 2016 и 2017 спрямо 3,6% през 2015. Почти стабилният или леко благоприятен, но по-малък от предишните прогнози, очакван икономически растеж на търговските партньори на страната от Европейския съюз вероятно ще ѝ помогне да продължи да увеличава своя износ. Но очакванията на агенцията са, че темповете на нарастване на износа могат да са по-ниски от тези на повишаване на вноса.

Правителството на България е ускорило своята програма за структурни реформи и е постигнало напредък в области като здравеопазването, правосъдието, банковото дело, енергетиката и образованието, посочва Moody’s. Според нея това сигнализира за връщане към политическата стабилност, което ще подкрепи реалния ръст на БВП.

Стрес тестовете, проведени от Българската народна банка, показват силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически развития в банковата система, допълва агенцията. Тя очаква този резултат да възстанови доверието във финансовата система на страната. 

Последни новини
Още от Новини