Изненадващо влошаване на потребителското доверие в САЩ

Дългосрочните инфлационни очаквания спадат до рекордно дъно

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Потребителското доверие в САЩ неочаквано спадна до едногодишно дъно през октомври с оглед на влошените икономически перспективи на фона на продължаваща президентска кампания, съобщи Bloomberg.

Индексът за потребителското доверие на University of Michigan се понижи до 87,9 пункта спрямо 91,2 пункта през септември, сочат предварителните данни от доклада, публикуван в петък. Отчетният резултат не оправда и прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Дългосрочните очаквания за инфлацията се понижиха до рекордно дъно.

Устойчивият темп на повишение на заплатите остава неуловим, въпреки че компаниите продължават да добавят нови работни места с бързи темпове, а политическата несигурност влошава доверието, се казва в доклада. В същото време, все още ниските цени на горивата и подобряването на перспективите пред трудовия пазар ще стимулират потреблението, което формира около 70% от икономиката.

„Несигурността около президентските избори има негативно влияние, особено върху потребителите с по-нисък доход, и ако изключим този фактор, доверието вероятно няма да отслабне“, коментира Ричард Къртин, ръководител на изследването на потребителското доверие от University of Michigan, се посочва в доклада.

През последните шест месец индексът на потребителското доверие се понижава от 82,7 пункта до 76,6 пункта, записвайки най-ниското си ниво от септември 2014 насам. 37% от респондентите очакват добри времена за икономиката през следващата година, което представлява най-малък дял от август 2014 насам. Перспективата за следващите 5 години също се понижава, сочи още докладът.

Други данни, публикувани в петък, от Министерство на търговията, показаха, че продажбите на дребно в САЩ се повишават с най-рязък темп от три месеца насам.

Според оценки на Bloomberg потребителското доверие ще варира в диапазона между 89,3 до 94,5 пункта, като средната прогноза е за 91,8 пункта.

Последни новини
Още от Новини