Първи ръст в търговския излишък на еврозоната от април

Brexit засега има слабо влияние върху еврозоната

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Търговският излишък на еврозоната нараства през август, като това е първият месечен ръст от април насам. Данните представляват пореден признак, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз има относително слаб непосредствен ефект върху растежа в Европа, съобщава Investor.bg.

Редица анализатори се опасяваха, че шокът след референдума за Brexit ще накара потребителите и бизнеса да отложат разходите и че износът от еврозоната за Великобритания ще бъде ударен от поевтиняването на лирата спрямо еврото.

Докладът на Евростат обаче показва, че при сезонно изглаждане на данните износът на стоки от валутния съюз расте с 2,3% спрямо юли, когато беше отчетен спад от 0,9%. Вносът расте с 0,9% и така търговският излишък се разширява до 23,3 млрд. евро на фона на 20,8 млрд. през юли. Преди сезонно изглаждане на данните излишъкът се разширява до 18,4 млрд. евро спрямо 11.2 млрд. евро през август миналата година.
Разширяващият се излишък е основният двигател на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата и бизнеса се забавиха. Като цяло през трите месеца до юни ръстът на БВП в еврозоната се забави от 0,5% в началото на годината до 0,3 на сто.

Все пак е прекалено рано да се заключи, че гласуването за Brexit няма да има никакви последици върху възстановяването във валутния съюз. Може да отнеме много време, докато динамиката във валутните курсове засегнат вноса и износа, макар че вече има знаци, че цените във Великобритания се покачват. Пример е спорът между производителят на потребителски стоки Unilever и веригата супермаркети Tesco. Unilever настояваше за по-високи цени на продуктите си с аргумента, че високите цени на суровините в долари заедно с поевтинялата лира оскъпяват вносните съставки.

 

Последни новини
Още от Новини