България отчита 16% ръст на туристите от началото на 2016

Над 1 млн. туристи са избрали Варна за своята почивка

Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

От началото на годината до месец август България отчита ръст на туристите от около 16%. Над 6 млн. чуждестранни туристи са посетили страната през този период. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Деветия Черноморски туристически форум. На събитието присъстваха и кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, представители на туристическия бранш и общини, и др, съобщават от Министерство на туризма. 

"Естествено, че с броя на туристите, нарастват и приходите - през първите 7 месеца на 2016 те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо този период на 2015", подчерта министър Ангелкова. 

Тя отбеляза, че през това лято се наблюдава завръщане на туристи от Русия, Полша, Чехия, Унгария, Украйна, скандинавските страни и др. Отчетен е и ръст в туристите от Франция, Белгия, Дания, Холандия, Австрия и др. 

Над 1 млн. туристи са избрали Варна и региона за своята почивка от началото на годината до края на активния летен сезон. Приходите от техните нощувки за първите 7 месеца на годината надхвърлят 235 млн. лв., което е ръст от 23% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи още Ангелкова.

По думите ѝ индикациите за сезон Лято 2017 са, че той ще бъде дори по-успешен от сегашния. Големи туроператори прогнозират увеличение от около 30% за следващата година, обяви още тя. 

Черноморският туристически форум е предназначен за професионалистите в сферата на туризма и тазгодишното му издание се провежда под надслова „България – туристическа дестинация за четири сезона“. В участват представители на посолствата на Република Южна Африка, Република Аржентина, САЩ и Франция в България, осемнадесет общини, повече от десет висши учебни заведения от страната и чужбина, туроператори, туристически агенции, хотелиери и др.

Последни новини
Още от Новини