Над 220 хил. нарушения в предприятия са установени през 2015

Само в 4,4% от случаите е приложена наказателна отговорност

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Над 220 хил. нарушения в повече от 39 хил. предприятия са установени при проверка на Главна инспекция по труда (ГИТ) през 2015, съобщи директорът на изпълнителната агенция Румяна Михайлова по време на третата годишна конференция "Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд", организирана от Индустриален клъстер "Средногорие". 

Само в 4,4% от случаите ГИТ е приложила мярката "търсене на административно-наказателна отговорност" за сметка на задължителните за изпълнение предписания. Михайлова обясни, че става дума за работа без трудов договор, нарушения, застрашаващи пряко живота и здравето на работещите, неизпълнение на предписанията и при възпрепятстване на контролните органи да си свършат работата. 

По европроект Инспекцията по труда подготвя база данни за обекти на контрол според рисковия им потенциал, като се предвижда разширяване на кръга от източници на информация. Досега са ползвани вътрешни за системата източници, а предстои да се допълнят с всички контролни институции, определени като такива в закона за инспектиране. Ще се определят критерии и ще се изгради модел за оценка на рисковия потенциал, по който впоследствие ще заработи информационна система, която ще генерира динамичен регистър на предприятията според нивото на професионален риск. Целта е да се прецизира периодичността на извършване на проверки в предприятията, обясни Михайлова, цитирана от Investor.bg.

Разработва се и методика на инспектиране чрез въпросник за самоконтрол. Въпросниците ще са в три направления "здраве и безопасност", " трудови правоотношения" и "трудова миграция". Те ще се предоставят по електронен път на работодателите, а обработката на отговорите ще става също през информационна система. Попълвайки тези въпросници, работодателите ще имат достъп до информация, свързана със законодателството, изискванията му и добрите практики.

Михайлова посочи, че не всеки работодател ще се проверява. Това ще зависи от отговорите и искреността им, като ще има механизъм, по който те ще бъдат проверявани. Двете дейности ще се тестват пилотно в около 200 предприятия.

Последни новини
Още от Новини