Молбите за помощи за безработни в САЩ на 42-годишно дъно

Пазарът на труда в САЩ продължава да отчита положителни данни

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Молбите за помощи за безработни в САЩ стигнаха 42-годишно дъно през последните 2 седмици, като перспективите пред продажбите накараха работодателите да не освобождават свои служители в най-голямата световна икономика, пише Bloomberg.

Молбите за помощи за безработни в Америка стигнаха ниво от 246 хил. за периода, приключил на 8 октомври. Данните за предходната седмица пък бяха ревизирани в посока надолу.

Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше нивото на молбите за помощи при безработица да достигне 253 хил. през седмицата, приключила на 8 октомври.

Средното ниво на молбите за последните 4 седмици остава най-ниско от 1973 насам. Работодателите продължават да не искат да освобождават работници, докато обемът на пазара с потенциални кандидати се свива.

„Данните са наистина забележителни, имайки предвид факта, че работната сила е много по-голяма спрямо 1973“, коментира Патрик Нюпорт, икономист от IHS Global Insight.

Данните за пазара на труда са от ключово значение при вземането на решения за паричната политика от страна на Федералния резерв. В началото на следващата седмица очакваме и данните за инфлацията в най-голямата световна икономика, които могат да раздвижат очакванията около евентуалните действия на Фед.

 

Последни новини
Още от Новини