IT секторът с рекордно участие на Дни на кариерата

Рекорден брой фирми от сектора с участие на форума

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Рекорден брой български и чужди компании в сферата на IT-технологиите, телекомуникациите и аутсорсинга участват в тазгодишното издание на най-големия форум за предлагане и търсене на работа у нас "Дни на кариерата", предаде БНР.

Само в столицата, заетите в сферата на информационните технологии са повече от 25 хиляди. Борис Йончев, студент 4 курс по специалността Бизнес информатика и комуникации  в УНСС е един от младите специалисти в сектора, който вярва, че кариерният форум ще му помогне да си намери добра работа: "Стартова заплата между 800 и 1000 лева е доста добре. Ако вече е натрупан опит над 1000 до 2000 е напълно реално заплащане".

Българските младежи проявяват сериозен интерес към свободните работни места в сектора на информационните технологии, сочат наблюденията на  Пламена Цветанова  от американска ИТ фирма с клон у нас, която търси нови кадри: "За нас това, което е най-важно, са уменията и желанието им да се развиват". Заплащането във фирмата варира в широки граници: от  600-800 лв. за стажанти, до 5-6 хиляди лева месечно за квалифицирани специалисти.  В рамките на форума дни на кариерата утре над 30 компании ще представят свободните си позиции в Пловдив.

IT секторът се оплаква от хроничен недостиг на квалифицирани кадри, като изглежда на форуми като "Дни на кариерата", се гледа като на възможност за решаване на част от проблемите в тази насока.

 

Последни новини
Още от Новини