Франция: Банките ще преместват операции извън Лондон

Това каза френският финансов министър Мишел Сапен

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Френският финансов министър Мишел Сапен каза, че големите американски банки са му казали, че се подготвят да преместят някои свои операции от Лондон в други страни членки на ЕС.

„Докато бях във Вашингтон говорих с големи американски бизнеси и банки. Те ни казват, че ще има дейности по преместването на операции. Не знам до каква степен или кои точно операции“, каза Сапен по време на пресконференция в Париж.

Сапен каза още, че е трудно да се започнат преговори с Великобритания по напускането на страната на ЕС, защото тя не е представила позицията си по отношение на преговорите.

„Поне знаем, че ще се случи до март“, каза Сапен.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей постави срок до края на първото тримесечие за задействане на член 50 от Лисабонския договор, като след решението ѝ паундът поевтиня до 31-годишно дъно. Вчера, 12 октомври, обаче стана ясно, че парламентът на страната ще гласува за условията по напускането на съюза, което доведе до поскъпване на британската валута, тъй като в британския парламент не липсват проевропейски настроени депутати.

В същото време министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън каза пред парламента, че страната може да се окаже с договорена по-добра търговска сделка с ЕС, отколкото има в момента. Бившият кмет на Лондон и основен поддръжник на напускането на ЕС каза, че терминът единен пазар е „все по-безполезен“.

Борис Джонсън допълни, че талантливите хора от чужбина ще продължат да са добре дошли в границите на Великобритания и след Brexit.

 

Последни новини
Още от Новини