Банките ще въведат потребителите в бъдещето на биометрията

85% от британските потребители вярват, че банките са най-сигурната институция при въвеждането на биометрията като начин за разплащане, сочи проучване на Visa

Снимка: Allen Brisson-Smith/Bloomberg News Снимка: Allen Brisson-Smith/Bloomberg News

Британските потребители имат по-голямо доверие, че банките, а не държавните институции, ще съумеят да съхранят техните биометрични данни, като пръстови отпечатъци и ирисово сканиране. 60% от потребителите са по-склонни да се доверяват на банките за съхранението на биометрична информация и едва 33% на държавните органи, показва проучване на Populus за биометричните плащания по поръчка на Visa. 

Проучването обхваща 7 европейски държави - Великобритания, Швеция, Испания, Франция, Германия, Италия и Полша. Цялата извадка обхваща 14 236 души или около 2 000 анкетирани във всяка държава.

85% от запитаните посочват на първо място банките като организациите, към които имат най-голямо доверие за въвеждане на биометрична информация при потвърждаването на самоличността. 81% от респондентите посочват компаниите за разплащания, 70% - световните онлайн брандове и 64% - компаниите за смартфони. 

Нивото на доверие бележи значителен ръст през последните две години – с 20 % повече спрямо 65% през 2014, когато се провежда за първи път проучването на Visa „Биометричните разплащания“.

Почти две-трети от потребителите (64%) биха искали да използват биометрията като начин за авторизация на плащане, а по-доброто познаване на процеса повишава доверието на британските потребители, показва още проучването. 

Растежът при мобилните разплащания с пръстови отпечатъци, като начин на идентификация, извежда на фокус ползите на биометрията. 80% от участниците в проучването споделят, че най-удобно за тях е разпознаването на пръстови отпечатъци. 

88% от респондентите смятат, че най-сигурният начин за разплащане е посредством биометрична идентификация с пръстови отпечатъци. 83% посочват сканиране на ириса, а 65% - лицево разпознаване.

„От тестване на гласово разпознаване до поведенческата биометрия като начин на идентификация, вече наблюдаваме положителните стъпки към въвеждането на тази технология от множество финансови институции. Доверието на потребителите в идентификацията и съхранението на биометричните им данни осигурява на банките идеалния сценарий, който им позволява да предоставят търсена от потребителите услуга, носеща ползи и за тях самите. Тази нова революция в разплащанията дава изключителни възможности на банките“, коментира Кевин Дженкинс, изпълнителен директор на Visa за Великобритания и Ирландия.

 

 

Последни новини
Още от Новини