Стартира строителството на мултифункционален комплекс в София

Инвестицията в целия проект е в размер на около 180 млн. евро

Снимка: Charles Pertwee/Bloomberg Снимка: Charles Pertwee/Bloomberg

Мултифункционален комплекс с офиси, магазини, търговски площи и парк ще бъде построен през следващите няколко години върху терена, където трябваше да бъде изграден Forum Sofia Mall в София. Строителството на първата фаза на проекта Garitage Park започна днес, съобщава Investor.bg.

Теренът, върху който ще бъде построен комплексът, беше продаден от инвестиционната компания Atrium European Real Estate през 2014 на казахстански инвеститори. 

Имотът се намира точно срещу Бизнес парка в “Младост IV”. В непосредствена близост до проекта са и едни от най-големите офис комплекси, които се изградиха по протежение на Околовръстния път в югоизточната част на София, първия магазин на Decathlon и IKEA. 

Garitage Park е изцяло сертифициран по BREEAM и е ориентиран повече към офиси, а не към търговски площи. Общата площ на терена е около 168 хил. кв.м. Строителството обаче ще възлезе на около 380 хил. кв.м заради подземните паркинги, които се планира да се изграждат, обясни Давид Давидов, управляващ партньор на дружеството Garitage Park, което отговаря за инвестицията. Това означава, че подземната инфраструктура ще е около 50 на сто от площите.

В рамките на първата фаза ще бъдат изградени две от ниските офис сгради и 130 жилища, допълни Давидов. Общата площ на строителството в този етап е около 130 хил. кв.м, като по-голямата част ще е подземна инфраструктура.

За около една пета от офисите и 15% от жилищата вече има изявени намерения за отдаване под наем или закупуване, каза Давидов, като обясни, че оттук насетне ще се процедира за подписването на окончателни договори за предварително наемане или закупуване. 

В завършен вид проектът трябва да разполага с 95 хил. кв.м офиси, 60 хил. кв.м жилища и 90 хил. кв.м парк и зелени площи, като паркът ще бъде общодостъпен, коментира Атанас Гаров, също управляващ партньор в дружеството. В североизточната част на терена е предвидено да се изгради и висока сграда.

Инвестицията в целия проект е в размер на около 180 млн. евро. За първата фаза ще бъдат вложени 55 млн. евро, крайният срок за завършването, договорен с изпълнителя – Джи Пи Груп, е 27 месеца.

Двете офис сгради ще са с обща площ около 15 хил. кв.м с по около 2 700 кв.м отдаваема площ на етаж.

 

Последни новини
Още от Новини