Пренасочването към индустрии с по-висока добавена стойност е „посоката на отскока“

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика

Томислав Дончев, вицепремиер, по време на конференцията на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing. София, 12 октомври 2016. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria Томислав Дончев, вицепремиер, по време на конференцията на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing. София, 12 октомври 2016. Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria

Преориентирането към индустрии с по-висока добавена стойност е „посоката на отскока“ за развитие на икономиката на България според вицепремиера Томислав Дончев. На откриването на конференцията The Next Big Thing в София на 12 октомври 2016 Дончев определи другите условия:

  • Система за създаване и комерсиализиране на знания
  • Реиндустриализация, реализирана без финансиране на държавата

„Дял на индустрията от 29-30% не е достатъчен не само като дял, но и като профил. Относително ниската цена на земята, труда, данъците – тези предимства няма да накарат някого да дойде и да остане. Пътят е само един – преориентиране към индустрии с по-висока добавена стойност“, каза Дончев.

Според него държавата може да осигури добри условия за бизнес – „да върне смисъла и ценността да си предприемач, но то няма да се случи без усилията на бизнеса и медиите“.

Вижте снимки от конференцията и видеата с лекторите.

Последни новини
Още от Новини