Eurostat: Цените на жилищните имоти в България скачат с 6,5%

Покачването в ЕС е 4% за второто тримесечие на 2016 спрямо същия период на 2015

Жилищна сграда в Прага. Снимка: Freeimages.com Жилищна сграда в Прага. Снимка: Freeimages.com

Цените на жилищните имоти, измерени чрез индекса House Price Index, са се покачили с 2,9% в еврозоната и с 4% в целия ЕС през второто тримесечие на 2016 в сравнение със същия период на предходната година. За България покачването е 6,5%. Данните са на Eurostat, официалният статистически институт на Европейския съюз.

В сравнение с първото тримесечие на 2016 цените на жилищните имоти през второто тримесечие на 2016 са се покачили с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС. 2,8% е ръстът отбелязан в България за този период.

Сред държавите членки, за които има данни за второто тримесечие на 2016 рекордни покачвания се отчитат в Унгария и Латвия, като и двете държави бележат ръст в цените на имотите от по 10,3%. Великобритания се нарежда на второ място с 8,8% ръст, а трета е Швеция - с 8,7% покачване на цените на жилищата. В дъното на класацията са Кипър, където цените на жилищните имоти е спаднала с 8,9% и Италия, където жилищата са поевтинели с 1,4%. 

В сравнение с предходното тримесечие, където България има ръст на цените от 2,8%, най-голямо покачване бележи Латвия - с ръст от 6,6%, Естония, Литва и Португалия, които имат 3,1% ръст, както и Великобритания, която бележи 3% покачване на цените. Спад на цените се наблюдава в Хърватия и Кипър, където спадът е еднакъв - 0,9%, в Италия, където имотите са поевтинели с 0,4% и в Унгария, която бележи спад на цените с 0,2%. 

Последни новини
Още от Новини