Съдът решава дали Brexit означава Brexit

Тереза Мей може да не успее да задейства еднолично член 50

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Brexit означава Brexit, или поне така твърди премиерът на Великобритания Тереза Мей. На практика обаче съдът в Лондон ще реши дали тя еднолично ще може да вземе решението кога страната да напусне ЕС.

Най-високопоставеният правен съветник на Тереза Мей ще се опита да убеди съдия, че Мей може да задейства член 50 от Лисабонския договор сама, без да има нужда от одобрението на двете камари на парламента – Камарата на общините и Камарата на лордовете.  И двете камари са в голямата си част за оставане в рамките на ЕС. Искането ще се разгледа от съда на 13 и 17 октомври и има възможност излизането на Великобритания от ЕС да се отложи с една година или дори изобщо да не се състои, пише Bloomberg.

Гласуване в парламента може да не мине на първо и на второ четене и след това излизането да бъде блокирано, каза Роб Форд, професор по политически науки в Университета в Манчестър. „Да не забравяме, че правителството е далеч от мнозинство в Камарата на лордовете (Горната камара на парламента б.р.), така че е напълно възможно лейбъристите или либералдемократите, които са преобладаващо за оставане в ЕС, да блокират задействането на член 50“, допълни професор Форд.

Инвеститорите се притесняват, че Тереза Мей, която наследи Дейвид Камерън на премиерския пост, приоритизира контрола над имиграцията спрямо защитата на търговията и банките. В резултат, след като Мей каза, че ще задейства член 50 през първото тримесечие на 2017, паундът поевтиня до по-ниски нива от достигнатите веднага след гласуването за Brexit.

Анализатори обаче предупреждават, че позицията на консерваторите в парламента далеч не е силна, като те разполагат със слабо мнозинство в Долната камара и не разполагат с мнозинство в Горната камара, което значи, че ще се опитат да осъществят излизането от ЕС с възможно най-малко участие на парламента.

Последни новини
Още от Новини