Расте броят на жалбите на потребителите

Констатираните нарушения от КЗП бележат намаление

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Броят на сигналите и жалбите към Комисията за защита на потребителите продължава да нараства и броят им превишава 15 000 от началото на годината. В същото време броят на констатираните нарушения като процент спрямо минали периоди намалява.

Според председателя на институцията Димитър Маргаритов основната причина за повечето жалби е повишената потребителска култура на българите, като търсенето на повече контакт с институцията и спадът на нарушенията означават промяна на манталитета на потребителите и на търговците.

Оплакванията са свързани предимно със съмнения за нелоялни практики или некачествени стоки в сферата на телекомуникациите, при продажбата на облекла и обувки, черна и бяла техника. Най-малко са жалбите за туристически услуги и потребителски кредити.

Маргаритов предупреждава за трикове в големите търговски вериги: „Изпращат се рекламни брошури в огромен тираж с анонс за много изгодни стоки с голямо намаление, които обаче не са налични в търговския обект. Друг тип нарушение са несъществуващите намаления и несъвпадането на цената на етикета с таксуваното на касата. Има и промоции от типа „плащаш едно, получаваш две” без уточнението, че двете стоки трябва да са абсолютно еднакви. Провеждаме информационни кампании - предупреждаваме хората да са по-бдителни, стимулираме и промяната на поведението на търговците, за да намалеят подобен тип нелоялни практики”.

Преди старта на активния зимен сезон КЗП и Министерството на туризма ще извършат съвместни проверки в планинските курорти. 

Последни новини
Още от Новини