Лукойл: Руските производители застават зад правителството при сделка с ОПЕК

Това каза вицепрезидентът на компанията Леонид Федун

Танкер за съхранение на петрол. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Танкер за съхранение на петрол. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските петролни компании ще застанат зад позицията на правителството на страната и ще понижат производството, ако преговорите с ОПЕК доведат до споразумение за ограничаване на добивите. На тази позиция застана вторият най-голям петролен производител в Русия – Лукойл, предаде Bloomberg.

„Нямам съмнение, че ще има замразяване. Сигурен съм, че всички ще се присъединят към усилията на руското правителство“, каза вицепрезидентът на Лукойл Леонид Федум по време на Световния енергиен конгрес в Истанбул.  

Изявлението идва часове след информацията, че главният изпълнителен директор на най-големия руски производител – Роснефт – Игор Сечин, е обявил, че не планира понижения в производството. Ройтерс излезе с информация, че Сечин е казал, че Саудитска Арабия и други петролни производители вероятно няма да понижат добивите, а по-високите цени само ще приветстват американските шистови производители обратно на пазара.

Федун, който е и вторият най-голям акционер в Лукойл, обаче приветства ограничаването на производството като инструмент за подкрепа на цената.

В същото време последният доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) сочи, че производството на петрол от страните членки на ОПЕК е нараснало до рекордни нива през септември. В цифри нарастването достига 160 хил. барела дневно до рекордните 33,64 млн. барела. Това предполага, че ОПЕК ще се нуждае от солидно намаляване на производствените квоти с между 640 хил. до 1,14 млн. барела на ден, за да бъде достигнат неофициално договореният таван между 33 млн. и 32,5 млн. барела. Ограничаването на добивите в тези граници беше договорено през миналия месец от страните членки на ОПЕК на неофициална среща в Алжир.

 

Последни новини
Още от Новини