Нобеловата награда за икономика: за Харт и Холмстрьом

Двама икономисти работят в САЩ

Обявяване на Нобеловата награда по икономика от Шведската Riksbank. 10 октомври 2016. Снимка: обявяването на лауреатите, скрийншот. nobelprize.org Обявяване на Нобеловата награда по икономика от Шведската Riksbank. 10 октомври 2016. Снимка: обявяването на лауреатите, скрийншот. nobelprize.org

Нобеловата награда за икономика бе връчена на Оливър Харт и Бент Холмстрьом за работата им по „Непълния договор” /Contract Theory/, съобщи Нобеловият комитет на сайта си на 10 октомври 2016.

Шведската Riksbank призна роденият във Великобритания Оливър Харт и роденият във Финландия Бент Холмстрьом за „теоретичните инструменти, създадени от тях” за по-добро разбиране на Contract Theory.

Харт е професор в Харвард, а Холмстрьом – в Масачузетския технологичен университет /MIT/.

Изследователите „разработиха теория на договора, анализ на многобройните аспекти на договора като възнаграждение на ръководителите на базата на резултатите им, на франчайзите или приватизацията в публичните сектори”, каза журито.

Оливър Харт е роден през 1948 в Лондон и е получил докторат в Принстънския университет през 1974.

Холмстрьом е роден в Хелзинки през 1949, възпитаник на Станфордския университет в Калифорния.

„Признателен съм на журито”, каза Холмстрьом, член на Шведската кралска академия на науките, цитиран от АФП.

„Събудих се в 04:40 тази сутрин и се запитах дали е твърде късно, за да се случи тази година, но за щастие телефонът ми звънна”, написа в Туитър Оливър Харт след като Академията съобщи новината.

Според председателя на Нобеловия комитет Пер Стрьомберг тази теория е много полезна например за избягване на бонуси, водещи до погрешни решения в компаниите.

 

Двамата лауреати ще си поделят премията от 8 млн. шведски крони /924 млн. долара/ от Централната банка на Швеция.

Последни новини
Още от Новини