България е увеличила износа си към ЕС през първите 7 месеца

Към трети страни обаче износът бележи спад

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Износът на България към ЕС нараства с 4,3% през първите седем месеца на 2016 в сравнение със същия период на миналата година, показват предварителните данни на НСИ, публикувани днес, 10 октомври. За юли износът към ЕС се увеличава със 7,2% на годишна база.

Най-голям ръст има при алкохолните, безалкохолните напитки и тютюна – 32,9% и храните и живите животни – 22,9%. Износът на минерални горива, масла и подобни на тях продукти отчита най-голям спад – от 24,9%.

Източник: НСИ

Вносът на България от ЕС за периода януари-юли 2016 отчита спад от 1% на годишна база. Най-голямото увеличение е при безалкохолните, алкохолните напитки и тютюна, а най-голям намаление – при необработените материали. За седмия месец от годината вносът намалява с 4,3%.

Източник: НСИ

Основните търговски партньори на страната са Германия, Румъния, Гърция и Италия. 

НСИ публикува и данни за търговията на България с трети страни за периода януари-август. През разглежданите 8 месеца износът към трети страни намалява с 13,8% на годишна база. Вносът от трети страни също отбелязва спад, който е в размер на 12,5% спрямо първите осем месеца на 2015.  

Последни новини
Още от Новини