Новак: Още тази седмица може да се подпише споразумението за Турски поток

Дължината на морската част е около 910 км, а на сухопътната на турска територия - 180 км, като общата стойност на проекта се изчислява на €11,4 млрд.

Руският енергиен министър Александър Новак по време на Световния икономически форум в Санкт Петербург през 2016 Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Руският енергиен министър Александър Новак по време на Световния икономически форум в Санкт Петербург през 2016 Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Споразумението между Москва и Анкара по проекта за газопровод "Турски поток" може да бъде подписано в Истанбул на заседанието на междуправителствената руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество от 10 до 12 октомври. Това съобщи руският енергиен министър Александър Новак в публикувано днес интервю за турския вестник "Хюриет".

Проектът за междуправителствено споразумение е готов. За вземането на решения по няколкото оставащи въпроса руската страна осъществява активни контакти с турската страна. Има шанс за подписване на споразумението, отбеляза той, цитиран от БТА.

След като Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т. нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в отношенията с Турция.

След преговорите през август в Санкт Петербург между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския лидер Владимир Путин бе решено да се възобнови работата по "Турски поток", да се създаде работна група и пътна карта.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция.

Дължината на морската част е около 910 км, а на сухопътната на турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се изчислява на €11,4 млрд.

Предполага се, че доставките на газ по първата тръба ще бъдат изцяло предназначени за удовлетворяване на потребностите на растящия турски пазар.

Последни новини
Още от Новини