Как трябва най-добре да се защитават авторските права

Гинка Христова от Международния правен център и Ирина Баткова, собственик на платформата за съвременно изкуство Art Project Depot

Ирена Баткова (в ляво) и Гинка Христова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ирена Баткова (в ляво) и Гинка Христова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Авторското право е навсякъде по целия свят и, особено на фона на днешното широко разпространение на интернет, авторите са собственици на своите творби и трябва да могат да ги защитават, понеже всеки има достъп до тях. Това заяви Гинка Христова от Международния правен център, която заедно със собственика на платформата за съвременно изкуство Art Project Depot Ирина Баткова говори за предизвикателствата през защитата на авторските права в Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

При IT сектора в България има много по-строги правила по линия на авторските права, тъй като той е част от световен пазар, каза Баткова. Докато това нещо в българското съвременно изкуство е локален проблем и доста правила не се спазват, допълни тя. 

По думите на Христова, в САЩ има свръхзащита на авторските права до степен, че отива извън границите на нормалното и там системата е много по-различна от европейската. Според нея Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще пренесе американския модел в Европа. Но това е нормално, тъй като от другата страна на океана това е бизнес за милиарди и компаниите искат да защитят печалбите си на Стария континент.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Новини