Възгледите на Тръмп и демократите и икономическата реалност в САЩ

И двете страни имат обосновани позиции, но контекстът е ключов

Студенти от университета Hofstra, Ню Йорк пред плакат за президентския дебат Клинтън-Тръмп на CNN. Ню Йорк, 25 септември 2016. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Студенти от университета Hofstra, Ню Йорк пред плакат за президентския дебат Клинтън-Тръмп на CNN. Ню Йорк, 25 септември 2016. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Докладът за заетостта в САЩ за септември показва стабилност на пазара на труда – компаниите добавят работни места, а хората се присъединяват към работната сила. Кампанията на Доналд Тръмп се разграничава и обвинява Хилари Клинтън и Барак Обама.

След излизането на данните в петък, 7 октомври, главният съветник на Тръмп Дейвид Молпас обяви, че докладът потвърждава усещането на хората, че икономиката Клинтън-Обама ги проваля. Идеите на Тръмп, че вината е в глобализацията, договорите за свободна търговия и имиграцията му помогнаха да си спечели победата в Републиканската партия.

Bloomberg обобщава възгледите на Молпас и на демократите за пазара на труда и ги съпоставя с реалните факти.

Участие на пазара на труда и безработица

Тръмп: "Участието на пазара на труда е едва 62,9%, което е близо до историческо дъно. Безработицата е 9,7%. Това означава, че милиони американци са на ръба на оцеляването."

Временният ръководител на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ Дона Бразайл: "В края на последното републиканско управление икономиката ни губеше по 800 000 работни места на месец, милиони американци губеха домовете и спестяванията си. Но при управлението на Обама икономиката се възстанови, безработицата е на ниво от 5%, а бизнесът е създал над 15 млн. нови работни места за последните 78 месеца."

Реалността: По малко от двете гледни точки. Участието на пазара на труда всъщност достигна шестмесечен връх до 62,9%, но остава близо до най-ниското си ниво от 70-те години. Макар безработицата да остава 9,7% през септември, това е доста под 17,1% връх през октомври 2009, веднага след кризата. Икономиката наистина се възстанови по време на управлението на Обама, макар растежът да се забавя спрямо годините преди кризата.

Работни места в производството

Тръмп: "Виждаме много работни места в сектора на услугите и прекалено малко добре платени работи в сектора, който произвежда стоките, които американците ползват и които се изнасят в останалата част от света. През септември сме изгубили 13 000 работни места в производствения сектор."

Временният ръководител на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ Дона Бразайл: "Доналд Тръмп само ще унищожи прогреса, който извоювахме. Той заяви, че според него заплатите са твърде високи, той говори за имотния балон от 2008, защото вярва, че може да се облагодетелства от него и всъщност е изнесъл производството на много от продуктите си извън САЩ."

Реалността: След като потъна с 1,4 млн. през 2009, броят работни места в производството се повишава през всяка от последните шест години. За тази година досега той е малко по-надолу. Делът на работните места в производството от общите в САЩ спада от десетилетия и сега е под 10%.

Работни заплати

Тръмп: "След седем години на управление на Клинтън и Обама, политиките им все още не могат да създадат по-добре платени работни места."

Белият дом: "От началото на настоящия бизнес цикъл през декември 2007, реалните заплати са се повишавали с 0,9% годишно, по-бързо от през всеки друг цикъл от 1973 насам."

Реалността: Заплатите са повишават с 0,2% през септември в сравнение с предходния месец, което прави ръста 2,6% в сравнение с предходната година. Макар да не се улавя устойчиво увеличение тук, заплащането на работниците започва да се движи нагоре. 

Последни новини
Още от Новини