Как МВФ и Световната банка оценяват българската фискална политика?

Какви са отзивите след срещата на двете институции във Вашингтон

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. За две години страната е направила голям прогрес. Това е заявил вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер по време на срещата си с българския финансов министър Владислав Горанов, съобщават от Министерство на финансите. 

Мюлер е определил увеличаващия се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция на страната като впечатляващи. Освен това институцията е доволна от успешно проведената оценка на активите на българските търговски банки и последвалите стрестестове.

„От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години“, е заявил зам.-директорът на МВФ Мицухиро Фурусава.

По думите на Горанов двете институции са оценили високо напредъка на България във фискалната политика за последната година и половина.

В среща с директора на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън той е посочил, че образованието е основен приоритет в разходната част на бюджета. Горанов е представил и мерките за подобряване на пенсионната и здравната система в България, които правителството предприема.

 

Последни новини
Още от Новини