Временна комисия в НС ще търси виновниците за проекта АЕЦ Белене?

ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха искане за нейното създаване

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Партиотичния фронт внесоха в парламента предложение за създаването на временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения на държавата по проекта АЕЦ „Белене“ за периода от 2008 до 2016, съобщи БНР.

„Хората, които спряха „Белене“ постъпиха правилно, спестиха на държавата милиарди. Хората, които разрешиха „Белене“ - струват на българската държава 2,5 млрд. лева. Тези хора трябва да понесат отговорност“, посочи депутатът Мартин Димитров.

АЕЦ „Белене“ е част от три губещи енергийни проекта, които биха довели България до национална катастрофа и виновниците не трябва да остават в сянка, заяви председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Според него дълг на народните представители е да се установят виновните, да бъдат извадени обстоятелствата и доказателствата, които да бъдат представени пред обществото и пред институциите, имащи ангажимент, цитирано от Investor.bg

"Ако ще преливаме от пусто в празно, за да си допълват заплатите - няма смисъл", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти по повод предложението за създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“.

Тя обясни, че има една временна комисия за проверка в сферата на енергетиката, която се оглавява от човек от управлението, като допълни, че комисията съществува вече осем месеца. По думите ѝ състоянието на енергетиката включва и АЕЦ „Белене“. 

 

Последни новини
Още от Новини