Централен банкер от Фед: Трябва да повишим лихвите с 0,25 процентни пункта

Лорета Местер, президент на клона на Фед в Сан Франциско, с коментар след данните за новите работни места

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Растежът на новите работни места в САЩ през септември е „солиден“, макар и да се забавя спрямо предходния месец, каза президентът на Фед в Кливлънд Лорета Местер, след публикуването на данните за заетостта.

Данните на Министерството на труда показаха, че работодателите в САЩ са добавили 156 хил. нови работни места през септември. Данните за август бяха ревизирани в посока нагоре до 167 хил. спрямо публикуваните в началото на миналия месец 151 хил.

Средното ниво на ръста на новите работни места в САЩ от началото на 2016 е 178 хил. спрямо средно 229 хил. месечно за 2015. Нивото на безработицата се покачва до 5%  при очаквания от пазарите да се запази на границата от 4,9%. Броят на безработните достига 7,9 млн. души. Броят на обезкуражените да си търсят работа американци остава почти без промяна на ниво от 553 хил. през деветия месец на годината.

„Това е солидно число и до голяма степен отговаря на това, което очаквахме да видим“, каза Местер пред CNBC.

Тя отбеляза още, че доходите на американците продължават да растат през миналия месец, допълвайки, че САЩ се намира в позиция на пълна заетост и че е резонно лихвите да се повишат с още 25 базисни пункта.

Последни новини
Още от Новини