Спад на контрабандните цигари в България

Делът на потреблението на незаконни цигари намалява до 8,1% през второто тримесечие на 2016

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Делът на потреблението на незаконни цигари намалява от 8,3% към последното тримесечие на 2015 до 8,1% към второто тримесечие на 2016. Това стана ясно от годишната работна среща по „Инициативата срещу незаконната търговия“, предаде БГНЕС.

Това е най-ниското ниво на нелегална търговия с продукта за последните девет години. Въпреки това, областните дирекции на МВР с по-слаби резултати – Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Русе, трябва да дадат обяснение за оставащите по-високи нива на контрабанда, посочи премиерът Бойко Борисов.

За последните две години усилията на компетентните органи са довели до 3,7 млрд. лв. повече приходи за държавата. По думите му средствата могат да бъдат насочвани за провеждането на социални политики, изграждане на инфраструктура и изплащане на дългове. 

Инициативата за борба с незаконната търговия стартира през 2010. В нея участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД, като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. 

Последни новини
Още от Новини