Предвижда се дигитализация на природните и културните обекти в България

За пет години ще бъде проучено всяко кътче в страната

Велико Търново, Старият град. Снимка: Freeimages.com Велико Търново, Старият град. Снимка: Freeimages.com

Проект предвижда пълна дигитализация на културните и природните обекти в България. Събраната информация ще бъде представена на български и английски език в сайт, където ще бъдат вградени плейъри за видеоматериали, търсачка и форум. Това обявиха инициаторите от Националния научен експедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО - България, и техният патрон евродепутатът Момчил Неков, пише Investor.bg.

Проектът "Приятели на българските съкровища 2016-2020" предвижда за пет години да бъде проучено всяко кътче в страната. България ще е първата държава в света, която ще представи в интернет културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните си забележителности по този проект. 

Началото ще бъде поставено в Тутракан на 9 октомври - по повод на 100-годишнината от Тутраканската епопея. До края на годината ще бъдат обхванати още девет общини - Дряново, Враца, Брацигово, Божурище, Димитровград, Белоградчик, Ивайловград, Добрич, Каварна.

През 2017 г. се очаква да бъдат проучени други 50 общини, през 2018 г. - 70, през 2019 г. - още 70 и през 2020 г. - 58 общини.

Участниците са над 1200 доброволци - млади изследователи. Заедно с евродепутата Момчил Неков и неговия екип те ще обикалят страната, за да съберат и да систематизират информация.

"Така ще стимулираме туризма и поминъка в много общини. Полският град Вроцлав дигитализира културното си наследство и само за година туристическият поток там се увеличи с над 30 на сто. А чрез проекта на ННЕК ЮНЕСКО "Приятели на българските съкровища 2016 - 2020" това ще се случи в национален мащаб у нас", каза Момчил Неков. 

По думите му ще бъде дадена и възможност на студенти и млади учени да се занимават професионално със специалността си и да придобият практика. Цел на проекта е и да се съхранят националната гордост и родовата памет за бъдещите поколения, да се формира силно гражданско чувство към историята и културата на страната ни.

Засега проектът се финансира само от родолюбиви спонсори, казаха от екипа. 

Последни новини
Още от Новини