Индия може да изпревари САЩ по производство на въглища

Очаква се страната да заеме второто място след Китай до 2020

Работник носи торби с въглища на борсата в Мумбай, Индия. 12 май 2016. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Работник носи торби с въглища на борсата в Мумбай, Индия. 12 май 2016. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Очаква се Индия да изпревари САЩ като най-голям производител на въглища след Китай до 2020, след като държавната компания Coal India увеличава производството, за да успее да отговори на вътрешното търсене на производителите на енергия, показва изследване на BMI Research, цитирано от Bloomberg. 

Делът на страната в световното производство ще се увеличи до 12,7% до 2020 от настоящите 9,8%. Докладът предупреждава, че страната няма да успее да постигне таргета на правителството и вътрешното търсене ще продължи да превишава предлагането още 4 години.

Въглищата допринасят за 61% от енергийния капацитет на Индия. Страната търси начини да намали вноса като задвижи производството. Индия предвижда въглищата да бъдат основен източник на енергия най-малко още няколко десетилетия, докато други страни, включително САЩ, се стремят по-бързо да заменят този ресурс с по-чисти енергийни източници като природен газ, за да отговорят на затегнатите екологични стандарти.

Индия планира да разшири производството на въглища до 1,5 млрд. метрични тона до 2020 от очакваните 634 млн. тона за годината, приключила на 31 март. За сравнение, Китай е произвел близо 3,7 млрд. тона въглища миналата година, сочат данни на Националното бюро по статистика.

От BMI посочват, че Индия може да не успее да постигне плановете си за разширяване заради бавното отваряне на сектора за частни компании. Очаква се въглищният дефицит на страната да се свие до 163 млн. тона до 2020 от 191 млн. тона през тази година.  

Последни новини
Още от Новини