Грешки и пречки по пътя към ООН

Късното влизане на Кристалина Георгиева в надпреварата е изиграло ключова роля за последващия резултат

Сградата на Секретариата на ООН. Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News Сградата на Секретариата на ООН. Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News

България е проиграла кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Това каза Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество през БНР.

Според него късното влизане на Георгиева в надпреварата е изиграло ключова роля за последващия резултат.

По думите му от началото на кампанията е било ясно, че САЩ и Великобритания ще блокират Ирина Бокова, но не е било 100% сигурно, че Русия и Китай ще направят същото с Георгиева. Според Гоуен е имало намеци от страна на руската страна, че при определени обстоятелства биха приели Кристалина Георгиева, но развитията през септември до голяма степен са променили нагласите им.

По повод на твърденията, че Ирина Бокова би могла да стане заместник на новия генерален секретар, Гоуен посочи, че това са слухове, които са широко обсъждани в Ню Йорк. Той обърна внимание на начина, по който ООН традиционно работи, като обясни, че високите постове обикновено се заемат от представители на различни региони. В този ред на мисли, „много дипломати от Африка, Азия и Латинска Америка ще се обидят, ако той си избере пак европеец за заместник“, коментира Гоуен. 

Последни новини
Още от Новини