Atlasjet и Turkish Airlines едва не се разбиха над Елхово

Контролната кула в София успяла да даде навременни инструкции

Снимка: Mail Online Travel Снимка: Mail Online Travel

Два пътнически самолета едва не се сблъскаха над България, след като опасно доближиха маршрутите си. Това съобщава Aviation Herald.

Самолетите на Atlasjet и Turkish Airlines летели към Истанбул, когато пътническият самолет на Atlasjet, минавайки над България захожда на неправилна височина и се разминава на разстояние 2,25 км. (1,4 мили) един от другия летателен апарат, който се движи на същата височина.

Atlasjet не се е съобразил с инструкциите на българския ръководител полетите и се е издигнал, вместо да намали височината на полета си. В резултат самолетът се е изравнил с този на Turkish Airlines в опасна близост.

Инцидентът, който се е случил на 8 септември, става известен едва сега. По информация на Aviation Herald  машината на Atlastjet е изпълнявала полет KK-6112 от Цюрих до Истанбул по време на инцидента. 

Опасното сближаване е станало на около 260 км. югоизточно от София и на 240 км. северно от Истанбул.

Ръководителят на полетите в София е инструктирал пилота на Atlasjet да намали височината от 35 000 фута (10,67 км.) на 31 000 фута (9,45 км.). В същото време самолетът на Turkish Airlines, изпълняващ полет TK1966 от Лондон до Истанбул, е бил инструктиран да се издигне от 37 000 фута на 33 000 фута.

Въпреки инструкциите за снижаване, самолетът на Atlastjet започва да се изкачва, като и двата летателни апарата се озовават на височина 36 300 фута с хоризонтално разстояние от около миля. 

Контролната кула в София е успяла да даде навременни инструкции и на двата самолета, за да предотврати катастрофа - Atlasjet се е изтеглил вляво, а самолетът на Turkish Airlines - вдясно.

След това двата летателни апарата са възобновили точните си маршрути и са се приземили успешно в Истанбул, пише Aviation Herald.

В България стандартът за вертикална отдалеченост на летателните апарати в полет е най-малко 1 000 фута, пише изданието, позовавайки се на Българската международна виртуална авиационна организация (Bulgarian International Virtual Aviation Organization), а в случая самолетите са летели на нулево вертикално разстояние. 

Инцидентът, който е определен за сериозен, в момента се разследва от българското Специализираното звено за разследване на авиационни събития (СЗРАС) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Последни новини
Още от Новини