156 хил. нови работни места в САЩ през септември

Данните са малко по-слаби от прогнозните

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Работодателите в САЩ са добавили 156 хил. нови работни места през септември, сочат данни на Министерството на труда на най-голямата световна икономика. Стойността е под очакванията на пазарите за допълнителни 175 хил. нови работни места. Данните за август бяха ревизирани в посока нагоре до 167 хил. спрямо публикуваните в началото на миналия месец 151 хил.

Средното ниво на ръста на новите работни места в САЩ от началото на 2016 е 178 хил. спрямо средно 229 хил. месечно за 2015.

„Добавянето на нови работни места се  забавя леко, но това не е повод за притеснение. Това, което има значение, е, че пазарът на труда се затяга“, каза Скот Браун, главен икономист в Raymond James Financial за Bloomberg.

Нивото на безработицата се покачва до 5%  при очаквания от пазарите да се запази на границата от 4,9%. Броят на безработните достига 7,9 млн. души. Броят на обезкуражените да си търсят работа американци остава почти без промяна на ниво от 553 хил. през деветия месец на годината.

Докладите за заетостта са ключови за Федералния резерв на САЩ, който разполага с още две заседания до края на календарната 2016. Първото от тях предстои на 2 ноември, а следващото – на 14 декември.

В сряда, 5 октомври, излязоха данните за новите работни места в САЩ през септември, добавни от частните компании. Проучването на компанията ADP (Automatic Data Processing) и Moody’s Analytics показа нови 154 хил. работни места вместо очакваните средно според прогнозите 173 хил. Почти всички нови работни места в частния сектор през септември са в сферата на услугите (151 хил.)

След публикуването на официалните данни на Министерството на труда доларът поскъпна, след което се върна на нивата от преди публикуването на данните, а вероятността за повишение на лихвите в САЩ през декември нарасна до 65,7% . Преди публикуването на данните вероятността за повишение през демекври по данни на CME Group беше 63,9%.

Последни новини
Още от Новини