Новата европейска агенция за гранична охрана стартира на българо-турската граница

Създаването й е договорено през 2015

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

От четвъртък България ще започне да играе все по-важна роля в защитата на собствените си граници и на тези на Европа. Това обяви европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос по време на откриването на новата служба на ЕС за гранична и брегова охрана на българо-турската граница.

Агенцията, която ще получи близо 320 млн. евро финансиране до 2020, е резултат от разширяването на Фронтекс, настоящата външна гранична агенция на ЕС, която беше силно критикувана за неефективност след започването на бежанската криза, пише Novinite.com

“Като гранична държава България полага последователни и непрекъснати усилия в тази посока”, посочи вътрешният министър Румяна Бъчварова. „Убедена съм, че със започването си днес, новата агенция силно ще допринесе за по-ефективното управление на сухопътните, въздушните и морските граници и ще повиши нивото на сигурност в ЕС“.

Създаването на новата европейска агенция беше договорено през 2015 в отговор на нарастващия миграционен натиск върху външните граници на ЕС, като между януари и ноември 2015 около 1,5 млн. души са влезли на територията на ЕС. 

Последни новини
Още от Новини