България подкрепи ограничения за военните дронове

44 държави се присъединиха към инициатива на Държавния департамент на САЩ

Демонстрация на автономния дрон Optimus-01 при централата на Airobotics в Израел. 02.06.2016. Снимка: Rina Castelnuovo/Bloomberg Демонстрация на автономния дрон Optimus-01 при централата на Airobotics в Израел. 02.06.2016. Снимка: Rina Castelnuovo/Bloomberg

44 държави, сред които и България, се присъединиха към инициативата на САЩ за контрол на експорта на безпилотни летателни средства (UAV) с военно и двойно предназначение. Това се казва в прессъобщение, публикувано вчера, 05.10.2016, на страницата на Държавния департамент на САЩ.

Големите държави производители на UAV, като Израел, Русия, Китай и Индия, не са сред подписалите декларацията, регламентираща широките принципи за регулиране на износа на дронове с военна и двойна употреба, която маркира пътя за по-детайлно разписване на стандарти, коментира американското авиационно издание AINonline.

„Декларацията е политически ангажимент, който подписалите държави подкрепят, за да се потвърди международният консенсус, че UAV са обект на международното право“, коментира Марк Тонер, зам.-говорител на Държавният департамент на САЩ, цитиран от AINonline.

„Текстът акцентира върху нуждата от прозрачност във връзка с износа и вярваме, че представлява една важна първа крачка към изработването на международни стандарти за износ, трансфер и последваща употреба на дронове“.

Държавите, които подкрепят инициативата, както и останалите, които ще пожелаят да участват в проекта, ще започнат срещи през пролетта на 2017, за да се уточни конкретна рамка на стандартите, каза Тонер.

Пет са принципите, около които се обединяват държавите:

- да прилагат международното право, касаещо въоръжени конфликти и международните закони за човешките права при използването на въоръжени безпилотни летателни апарати;

- да се ангажират с „отговорен износ“ на такива въздухоплавателни средства в съответствие с контрола на оръжията и нормите за разоръжаване;

- да се остане в рамките на съществуващите международни режими за износ, контрол и неразпространение;

- да практикуват „подходящи доброволни мерки за прозрачност“ в отчитането на военния износ;

- да продължат обсъждането как международната общност може да извършва по отговорен начин експорта и използването на такива технологии.

44-те държави, които подкрепят инициативата, освен САЩ са: Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Чили, Колумбия, Чехия, Естония, Финландия, Грузия, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Малави, Малта, Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Парагвай, Филипините, Полша, Португалия, Република Корея, Румъния, Сърбия, Сейшелските острови, Сингапур, Словакия, Словения, Южна Африка, Испания, Шри Ланка, Швеция, Украйна, Великобритания и Уругвай.  

 

Последни новини
Още от Новини