Световната банка към ЕС: Реформирайте сектора на услугите

Две трети от европейските граждани са заети в сектора на услугите, отчитат от Световната банка

Изглед от Загреб, Хърватия Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Изглед от Загреб, Хърватия Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Световната банка призова за реформи в сектора на услугите в Европейския съюз, за да се ускори икономическият растеж. Според редовния доклад на банката, европейската икономика ще отбележи ръст от близо 1,6% през периода 2016-2017 г.

Две трети от европейските граждани са заети в сектора на услугите, отчитат от Световната банка. Също така е важно, че той формира три четвърти от брутния вътрешен продукт на Съюза. Голяма част от професиите - например: правните услуги, инженерните дейности и архитектурата, обаче са изправени пред сериозни ограничения, което поражда сериозни диспропорции в рамките на самия Европейски съюз. Освен това голяма част от компаниите в сектора не предлагат услугите си в другите страни - членки. 

От Световната банка предлагат създаването на общ пазар на професионалните услуги и ускоряването на реформите в сектора. Това би могло да увеличи производителността на труда с пет на сто, което задължително ще се отрази положително и на растежа на европейската икономика. Той ще остане слаб заради сравнително ниските цени на петрола и недостатъчния ефект от паричната политика.

 

Последни новини
Още от Новини