Затягане или разхлабване - какво предвижда проектобюджетът на Гърция за 2017?

Гръцкото правителство е оптимистично настроено относно растежа

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Нови данъци, повишаване на осигурителните вноски и орязване на пенсиите на обща стойност 3,3 млрд. евро, от които 2,5 млрд ще дойдат по линия на данъците. Това предвижда проектобюджетът на Гърция за 2017, внесен в парламента в понеделник, 4 октомври, предава в. „Катимерини“.

Правителството е оптимистично по отношение на растежа за следващата година, като прогнозира той да е 2,7%.

В опит да успокои домакинствата и бизнеса заради водената политика на строги икономии, финансовото министерство е включило в бюджета средства в размер на 300 млн. евро за социална защита и образование.

Тази сума не само няма да успее да облекчи бремето от увеличението на данъците и осигурителните вноски и орязването на пенсиите, но тя дори още не получила одобрение от страна на кредиторите. Според източници тези 300 млн. евро са били определени от кабинета заради очаквания за по-висок първичен бюджетен излишък. Прогнозите са той да достигне 2% от БВП догодина. За 2016 се очаква този показател да е на стойност 0,63%.

Повишението на данъците ще засегне предимно горивата, тютюна, кафето, фиксираните телфонни връзки. Доходите на домакинствата и приходите на бизнеса ще бъдат допълнително намалени заради регулирането на подоходния данък и намаляването на прага за освобождаване от данъци.

 

Последни новини
Още от Новини