Учителските заплати скачат с 10% от 2017

126 млн. лв. ще бъдат разпределени по длъжности за работни заплати на учителите

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

От 2017 учителските заплати ще нараснат средно с 10%. Това стана ясно от съвместен брифинг между премиера Бойко Борисов, синдикати, председателя на образователната комисия в НС и финансовия министър, съобщи БГНЕС.

По думите на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева 126 млн. лв. ще бъдат разпределени за работни заплати на учителите по длъжности в образователната система.

„Разпределението ще стане като седнем социалните партньорите и разпределим тези средства като увеличение на работните заплати на учителите”, допълни тя.

Покачването ще влезе в сила от 1 януари 2017. Според Такева най-висок процент трябва да бъде разпределен за покачване на минималната начална работна заплата, за да бъдат мотивирани младите учители, завършващи университет, да влязат в образователната система.

„По наше изчисление средното увеличение на учителските заплати ще бъде 10%. Учителите в детските градини също влизат в тези разчети”, разясни Такева.

Тя посочи още, че са били отпуснати други 9 млн. лв. за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал.

„От 1 октомври обезщетението при пенсиониране на учителите е 10 брутни работни заплати, а на останалия персонал - 8 работни заплати. От 1 януари 2017 обезщетенията при пенсионирането на учителите стават 10 заплати и половина, а на останалия персонал - 8 заплати и половина”, каза още Янка Такева.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъдат отпуснати допълнително 223 млн. лв. за образование през 2017. В тези средства се включва и увеличението на учителските заплати от 1 януари с до 10%.   

 

Последни новини
Още от Новини