ЦКБ отпразнува 25 години стабилност, отговорност и растеж

Иновативните решения за индивидуално банкиране са следващ основен приоритет в развитието на банката

Снимка: ЦКБ Снимка: ЦКБ

Четвърт век стабилност, иновации, растеж и отговорност към потребителите отбеляза Централна кооперативна банка заедно със своите акционери, партньори, клиенти и представители на финансовия и застрахователния сектор в България.

„За 25 години доказахме, че когато една банка следва логиката на икономическия растеж и се ръководи от обективните нужди на бизнеса и хората, може да бъде стабилен партньор дори в нелеки периоди. През последните 20 години имаше предизвикателства пред банковия сектор, но те още повече ни мотивираха да бъдем всеотдайни, умни, безпристрастни и с мисъл за двигателите на нашия успех - акционерите, клиентите, партньорите - коментира изпълнителният директор на ЦКБ Георги Константинов по повод годишнината. - Въведохме много иновации в продуктите за индивидуално банкиране и картовия бизнес. Усилено работихме, за да изградим силна клонова мрежа и да сме по-близо до всички, които имат нужда от нас. Гордеем се, че днес Централна кооперативна банка има близо 300 офиса в страната, с над 1,6 млн. клиенти“, допълни той.

Иновативните решения за индивидуално банкиране са следващ голям приорит в развитието на ЦКБ, която вече се утвърди като една от добрите универсални търговски банки на пазара. Потребителите могат да очакват нови продукти и услуги, разработени своевременно и адекватно, изпреварвайки очакванията на крайните потребители.

По повод годишнината, председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов коментира: „За мен е удоволствие, че когато говоря за български банки, винаги мога да дам за пример Централна кооперативна банка - една надеждна, сериозна и разбира се, гледаща напред институция. Една институция, която е близка към най-добрите правила и стандарти, и се старае да бъде образец“.

„През изминалите 25 години ЦКБ остана една от малкото български банки, която неизменно подкрепя предприемчивостта и добрите идеи, участва в разработването и реализирането на редица конкурентоспособни проекти. Като поставя акцента върху финансирането на малките и средните предприятия и индивидуалното банкиране, ЦКБ се утвърди като надежден, коректен и лоялен партньор на бизнеса и българските граждани“, заяви Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз.

Корпоративната история на ЦКБ започва в зората на прехода от планова към пазарна икономика - през 1991, когато се създава единствената в България кооперативна банка, под ръководството на Централния кооперативен съюз. През 2001 започна новият етап от развитието на Централна кооперативна банка с настоящия й основен акционер Химимпорт АД. Тази промяна проправя пътя към извеждането на институцията в настоящите й позиции. През годините банката разширява дейността си в страната, а през 2008 стъпва на македонския пазар, като придобива Силекс банка АД Скопие – позната днес като ЦКБ Скопие. В началото на 2011 банката става основен акционер на Татинвестбанк, Р. Казан, в Република Татарстан, Руска федерация.

Привлечените средства от банката са на стойност над 4 млрд. лв., или близо 6% от всички в българската банкова система. Само от гражданите тези средства са на стойност над 3.2 млрд. лв., при пазарен дял от 7,2%. С утвърдени позиции в сегмента на картовия бизнес, ЦКБ отчита ,4% пазарен дял от всички издадени карти у нас.

През 2016 Централна кооперативна банка премина успешно през процеса по оценка на качеството на активите (AQR) и последвалия стрес-тест, извършени по стандартите на Европейската централна банка и Европейския банков орган. Незевисимият доклад потвърди, че Централна кооперативна банка е стабилна и отговорна търговска банка.

ЦКБ е пълноправен член на Европейската асоциация на кооперативните банки и Международната асоциация на кооперативните банки.

Последни новини
Още от Новини