Над половината бежанци по света намират убежище в 10 предимно бедни държави

Богатите държави избягват отговорност за бежанската криза, се посочва в доклад на Amnesty International

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Едва 10 държави, повечето от които бедни, осигуряват убежище за повече от половината бежанци в света. В същото време богатите нации не поемат достатъчно от товара. Това се казва в доклад на Amnesty International, предава Deutsche Welle.

“Малко на брой държави трябва да правят прекалено много неща само защото са съседи на кризисни региони”, коментира главният секретар на организацията Салил Шети. В изявлението си той подтикна световните лидери да започнат сериозен конструктивен диалог за това как да помогнат на хората, бягащи от конфликтите и бедността в родните си страни.

Шети разкритикува остро действията на богатите държави в отговор на кризата, заявявайки, че повечето от най-развитите страни приютяват най-малък брой бежанци и правят най-малко за тях.

„Ако всяка от тези държави поемеше такъв дял бежанци в съответствие с големината, богатството и нивата си на безработица, намирането на дом за повечето от тях би било успешно решено предизвикателство“, каза още той, допълвайки, че егоизмът на тези държави ще доведе до влошаване на кризата.

В доклада на Amnesty International се посочва, че 56% от бежанците по света са намерили убежище в Йордания, Ливан, Турция, Пакистан, Иран, Чад, Етиопия, Кения, Уганда и Конго.

От тях Йордания и Турция, които са преки съседи на сирийския конфликт, са приютили по над 2 млн. души.

Неравномерното разпределение задълбочава кризата, защото приемащите държави не са способни да се погрижат добре за бежанците. Това подтиква голяма част от тях да предприемат опасни пътувания до Европа или Австралия, се казва още в доклада.

Броят на бежанците в света достига рекордните 21,3 млн. души през 2016.   

Последни новини
Още от Новини