България се издига в годишната класация на SeeNews за най-големите компании в региона

През 2015 корпоративният сектор в Югоизточна Европа отново отчита растеж

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

През 2015 11-те най-големите български компании постигат общо увеличение на приходите от 70 млн. евро в сравнение със загуба от 401 млн. евро през 2014. Това сочи тазгодишната класация на SeeNews за най-големите компании в Югоизточна Европа за 2015 – TOP 100 SEE 2016.

Освен водещата класация на най-големите нефинансови компании по общ размер на приходите, SeeNews TOP 100 SEE включва и подкласации на най-печелившите, най-динамичните и най-губещите компании, както и тези в най-успешните индустрии и с най-голям приход на глава от населението.

Лукойл Нефтохим Бургас АД бележи най-добро представяне в страната, заемайки 50-то място в класацията спрямо 3-то място година по-рано. Mалко след нея се нарежда МК Аурубис България АД, заемаща 7-мо място, последвана от НЕК на 14-то място и Лукойл-България ЕООД на 17-та позиция в класацията.

Общо 18 са българските кредитори, включени в списъка на TOP 100 SEE Банки. УниКредит Булбанк АД е най-големият български кредитор, заемащ 6-та позиция, следван от банка ДСК ЕАД, което се нарежда на 12-то място, и Първа инвестиционна банка АД – на 14-то място.

В тазгодишната класация TOP 100 SEE Застрахователи попадат 22 български застрахователни компании. Армеец АД запазва своята водеща позиция, заемайки 20-то място в класацията, следван от Булстрад Виена Иншурънс Груп АД и Лев Инс АД.

Корпоративният сектор в Югоизточна Европа отново отчита растеж през 2015.  Стоте най-големи компании отбелязват ръст на приходите си от 2% до 102,5 млрд. евро и икономически ръст малко под 2,5% над средния за региона.

В същото време общият обем на печалба е нараснал само с 1,3% спрямо година по-рано. Повишаването на общата нетна печалба на най-големите компании в региона идва след спад на печалбата от 11% на участниците в класацията за 2015.

Според класацията за втора поредна година най-голямата компания в региона е румънският производител на автомобили Dacia, подразделение на френската Renault, с общ приход от 4,29 млрд. евро.

Сред губещите в класацията за 2015 са петролните и газови компании, които отбелязват 12% спад от общите си приходи на фона на ниските цени на петрола в световен мащаб. Въпреки това, продължават да доминират в класирането на SeeNews TOP 100 SEE, достигайки една трета от всички участници.

Икономическият подем намирана най-силно отражение в сектора на търговията на едро и дребно. Компаниите в този сегмент постигат 14% ръст на приходите.    

Последни новини
Още от Новини