България обвинена за незаконни сделки на Северна Корея с имоти

Южна Корея е информирала София за противоречиви практики в севернокорейското правителство, но България не е предприела действия

Портрет на Ким Ир Сен (в ляво) Ким Чен Ир (в дясно) Портрет на Ким Ир Сен (в ляво) Ким Чен Ир (в дясно)

Северна Корея генерира твърда валута чрез незаконни сделки с недвижими имоти в България. Това пише южнокорейската агенция Yonhap, позовавайки се на дипломатически източници. Така се засилват призивите София да се намеси, насред глобалните усилия да се секнат източниците на финансиране на Пхенян за своята ядрена и ракетна програма. 

Източниците на агенцията казаха, че посолството на Северна Корея в България отдава част от сградата си в София на бизнеси, специализиращи в сватбените церемонии и информационните технологии. Според Виенската конвенция, която урежда дипломатическите привилегии, е забранено на официалните чуждестранни представители да отдават за бизнес цели недвижими имоти, регистрирани за дипломатически нужди

От началото на годината правителството на Южна Корея е информирало външното министерство на България за незаконните практики на посолството на Севера, споделя анонимен източник. Но властите в източноевропейската страна все още не са предприели съответните мерки. 

В подобен случай с посолството на Пхенян в Германия, Берлин свали дипломатическия имунитет на севернокорейските дипломати в страната. В допълнение Бундесрепубликата започна да облага с данъци дейностите на Северна Корея.

Посолството на Северна Корея в България е третото най-голямо на страната, управлявана от Ким Чен Ун, след мисиите ѝ в Китай и Русия. То има 20 дипломати, за двама от които се знае, че са служители на Корейското национално застрахователно дружество - фирма в черния списък на ООН и ЕС заради нелегалните си дейности. 

Последни новини
Още от Новини