Автомобилният сектор ще разкрие над 7000 работни места в България

Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

България заема третото място в света в класацията за най-добра дестинация за инвестиции в производството. В топ 10 тя изпреварва страни като Литва и Естония. Това е добра референция за условията за инвестиране в страната, посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на бизнес дискусията „Новата BG икономика“, цитиран от Агенция “Фокус”.

Той обяви, че министерството работи основно за насърчаване на публичните и частните инвестиции, подобряване на средата за иновации и осигуряването на висококвалифицирани кадри и призова бизнеса да влага повече средства в изследователска и развойна дейност.

По думите му внедряването на нови технологии е от изключителна важност за сектори като машиностроенето. Той открои автомобилното производство, което е привлякло значителни чуждестранни инвестиции и предполага голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност.

Лукарски допълни, че в сектора са ратифицирани 12 проекта с общ размер на инвестициите от 654,8 млн. лв. и се предвижда разкриването на над 7 000 работни места.

Министърът на икономиката посочи, че 2015 е била добра за цялата българска икономика и по-специално за машиностроенето. „В сектора се произведе 5% от обема на индустриалното производство в страната и се създаде около 7,6% от добавената стойност в индустрията“, обяви той. По думите му за последните 7 години износът на машини от България е нараснал с 64%. „Само за 2015 износът на продукцията за сектора е нараснал с 4,1 % и заема 7% от общия експорт на страната“, уточни министърът.  

Последни новини
Още от Новини