60% ръст на оръжейния експорт на България

По-голямата част от износа е за Ирак и Саудитска Арабия

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Българското оръжейно производство и експорт е отбелязало 60% ръст за две години. 

Българското производство и експорт на оборудване за отбрана и сигурност отбелязват ръст от над 60% през последните две години, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от Novinite.com и вестник Nigeria Sun.

Ключовите фактори за това включват "по-активна и гъвкава маркетингова политика", както и разширен таргет за потенциални купувачи. Качеството на продукцията и представянето на нови конкурентни продукти, пише Стандарт, цитиран от нигерийското издание. 

През юли данните за българския експорт за 2015 сочат, че продадената в чужбина продукция е с 59% повече в сравнение с 2014, като по-голямата част от продукцията е реализирана в Близкия Изток. По-голямата част от износа е насочен към Ирак и Саудитска Арабия, като Близкия Изток е издал разрешителни за 610 млн. евро, а износът е на стойност 282 млн. евро, пише Nigeria Sun.

Разбивката на данните сочи, че Ирак е купил оръжие и муниции на стойност 159,6 млн. евро през 2015, докато през 2014 покупките са били на стойност 80,1 млн. евро. Саудитска Арабия е внесла български оръжия за 92,4 млн. евро миналата година, което бележи скромен ръст в сравнение с предходната година, когато вносът е бил за 85,5 млн. евро.

Разследване на Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) показва, че осем държави в Централна и Източна Европа, включително България, имат разрешение да изпращат оръжия и амуниции на стойност най-малко 1,2 млрд. евро за Близкия Изток и Турция от 2012 насам. По данни на мрежата експортът е постигнал върхови нива през 2014, главно поради износа към Близкия изток. 

Последни новини
Още от Новини