Японският биолог Йошинори Осуми получи Нобел за медицина

Наградата се дава за откритията му на механизмите на автофагията

Нобеловата награда за медицина бе присъдена на биолога от Япония Йошинори Осуми за откритията му на механизмите на автофагията. Снимка: Нобелов комитет. Скрийншот. Нобеловата награда за медицина бе присъдена на биолога от Япония Йошинори Осуми за откритията му на механизмите на автофагията. Снимка: Нобелов комитет. Скрийншот.

Нобеловата награда за медицина и физиология бе присъдена на биолога от Япония Йошинори Осуми за „откритията му на механизмите на автофагията”, съобщи Нобеловият комитет на 3 октомври 2016.

„Мутацията на гените на автофагията могат да предизвикат заболявания като рак и неврологични болести”, казва нобеловият лауреат, цитиран от АФП.

Автофагията е клетъчен процес, който при нарушена доставка на хранителни вещества се активизира и започва да черпи нужните вещества чрез разграждане на собствените си компоненти - според Puls.bg.

 

Японският биолог ще получи престижната награда от 8 млн. шведски крони.

Лауреатите на Нобеловите награди за физика, химия и мир ще бъдат обявени по-късно тази седмица. Нобеловата награда за икономика ще бъде обявена на 10 октомври 2016.

Последни новини
Още от Новини