Паундът доближи 31-годишно дъно

Британската валута отслабна след обявяването на срока за активирането на чл. 50 от Лисабонския договор

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британският паунд доближи 31-годишно дъно, достигнато по-рано в дните след вота за Brexit, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор за излизане на страната от ЕС през първото тримесечие на 2017, пише Bloomberg.

Паундът спадна до най-ниското си ниво от 6 юли, денят в който достигна 31-годишно дъно, търгувайки се на нива от $1,2798, и отслабна спрямо всички 31 основни валути.

Спекулантите повишават залозите си, че валутата ще продължи да спада. По време на годишната конференция на Консервативната партия вчера Мей каза, че ще ограничи имиграцията, захранвайки спекулациите, че страната ще премине през т.нар. „труден Brexit”. Акциите във Великобритания се покачват, подкрепени от по-слабата валута.

Графика: Bloomberg 

Вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че чл. 50 ще бъде активиран до края на март 2017. Тя също обеща контрол върху имиграцията и достигането до „най-добрата възможна сделка“ за британския бизнес, с която да бъде запазен достъп до единния пазар.

Макар че поставянето на краен срок за стартирането на процедурата по излизане на Великобритания от ЕС смекчи един от рисковете, надвиснали над британския бизнес, Тереза Мей остави без отговор десетки въпроси. 

Пауднът поевтиня спрямо долара с 14% от решението на британците да напуснат съюза и приключи третото тримесечие с най-голям спад от 1984.

Последни новини
Още от Новини