Отмяната на устройствените планове може да има обратен ефект

Наредбата за обществени обсъждания трябва да се промени, предлагат от Камарата на архитектите

Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg Снимка: Manaure Quintero/Bloomberg

Ако устройствените планове бъдат отменени под обществения натиск, ефектът може да е обратен. През 2008 зелените площи са увеличени за сметка на строителството. Ако плановете бъдат отменени, моде да настъпи дисбаланс и параметрите по застрояването могат да бъдат повишени. Това каза председателят на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов през БНР по повод протестите срещу строителството в зелени площи. 

Наредбата за обществените обсъждания трябва да се промени, а общините да пращат sms-и на заинтересованите граждани, предлагат от Камарата.

Устройствените планове, преминали през всички процедури, са равносилни на закон, отбеляза още той. Въпросът за презастрояването е много добър, но гражданите протестират срещу приети устройствени планове, което ги прави равносилни на закон.

Въпросите, които се задават и около които се обединяват гражданите, са формулирани неправилно. Според Игнатов в момента въпросът е дали гражданите искат презастрояване или нови сгради в зелените площи. Това е некоректно, смята Борислав Игнатов. 

Плановете за "Младост" са направени през 2008, обсъдени са тогава и са приети през 2009, припомни архитектът:

„Тези планове са резултат на реституцията, която е един акт на закъсняла справедливост към собствениците на земята и е направена огромна работа, така че тяхната земя да бъде префигурирана и да няма части от прицели, които да попадат под съществуващите блокове“, допълни той.

Днес в Пловдив ще бъдат представени и наградените проекти за развитие на Тютюневия град, допълни Игнатов.

Последни новини
Още от Новини