Данев: Все по-голяма ще става разликата в богатството между хората с умения и тези без

В бъдеще разликата в заплатите на високо и нискоквалифицираните работници ще нараства заради развитиети на новите технологии, прогнозира изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев, по време на дискусията за новия Европейски соци

Божидар Данев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Божидар Данев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В бъдеще разликата в заплатите на високо и нискоквалифицираните работници ще расте заради бума на новите технологии. Това прогнозира Божидар Данев, изпълнителен директор на Българската стопанска камара, по време на дискусията за новия Европейски социален стълб. Същевременно Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, открои дългосрочната безработица като един от основните проблеми в страната. 

Все по-богати ще са хората с умения, все по-бедни ще бъдат тези, които ги нямат, прогнозира Данев, цитиран от БНР. Той обясни, че образованието не отговаря на моментните реалности. Даде пример с тенденцията платформите за споделен бизнес да бележат ръст с 25% на година:

Колкото и да се мъчите да спирате споделеното пътуване до морето, няма да го спрете, господа политици. Развитието на комуникациите е такова, че държавата трябва да преосмисли какво ще управлява и какво ще регулира.

До две години редица професии ще изчезнат от българския пазар, прогнозира той:

Нуждата от преводачи ще бъде драстично намалена – с 90 на сто. Младшите юристи, които правят справките, “изчезват". Това посочи още Данев и предупреди, че без обучение в новите технологии икономиката ни ще изостане:

2014 година - 2 милиарда интернет потребители. 3 милиарда са месец май 2016 година. 43 на сто от работната ръка в Съединените щати са свободно плуващи в пазара. Това ни очаква и върху това трябва да се работи.

Хасан Адемов също смята, че проблем за България остава пазарът на труда:

Притеснителното е, че, въпреки известни успехи в борбата с младежката безработица, все още не е активна на високо ниво. Другият проблем е дългосрочната безработица. Доходите от труд са тези, които трябва да бъдат като цел на всяко едно общество.

Последни новини
Още от Новини