България се присъединява към Транс-евразийския проект TASIM

Проектът ще свързва Франкфурт и Хонконг чрез транснационална оптична интернет връзка

Карта на проекта TASIM. Източник: tasim.net Карта на проекта TASIM. Източник: tasim.net

България ще се присъедини към проекта TASIM за създаване на транснационална оптична връзка, съобщава холандската медийна група Telecom.paper BV, цитирайки информационна агенция Trend. Транс-евразийският проект цели свързването на Франкфурт и Хонконг.

Предварителното споразумение е било постигнато по време на междуправителствена среща, проведена от Азербайджан и България в Баку, съобщава Trend.

„Страните се договориха да проучат как българските оператори могат да използват един от сегментите на проекта“, се казва в съобщението.

В проекта са включени руският национален оператор Rostelecom, турският Turk Telekom, китайският China Telecom, казахстанският оператор KazTransCom, както и азербайджанският държавен оператор AzInTelecom.

Tранс-евразийският проект Trans-Eurasian Information Super Highway (TASIM), е основна регионална инициатива, насочена към създаване на транснационална оптична връзка, насочена предимно към страните от Евразия, свързваща Западна Европа с Източна Азия.

"Проектът предвижда изграждането на нов основен транзитен маршрут от Франкфурт до Хонконг, който да свърже най-голямата обменна точка в Европа с най-голямата обменна точка в Азия. Маршрутът на транзита ще премине през Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Турция, достигайки до Германия. Съкратеният северен маршрут обхваща Русия, Украйна и Полша", се посочва в официалния сайт на проекта tаsim.net.

Последни новини
Още от Акценти