Унгария ще решава за миграционните квоти на ЕС

Мартин Шулц обвини страната, че играе "опасна игра" с организирането на референдума

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Днес близо 8,3 милиона унгарски граждани могат да изразят своето мнение дали са съгласни Брюксел да определя колко кандидати за убежище трябва да приеме страната. Очаква се лагерът на противниците на квотите, който ще гласува с "Не", да има голям превес, но не е ясно дали избирателната активност ще е надхвърли 50%, за да бъде референдумът валиден, съобщава Investor.bg.

Близо 1 881 856 души (23,56%) са гласували на референдума към 13 ч. (14 ч. българско време), съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от ТАСС и БТА. За сравнение, активността към средата на деня на парламентарните избори през 2014 е била почти 34%.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Унгария, че играе "опасна игра" с организирането на референдум за миграционните квоти на Европейския съюз, предаде AP. Според квотите Унгария би трябвало да приеме около 2000 мигранти.

В интервю за германската вестникарска група Funke Шулц заяви, че насроченият от унгарския премиер Виктор Орбан референдум подлага на изпитание легитимността на европейските закони. Той посочи, че държавите, които не проявят солидарност с останалите членки на съюза по мигрантския въпрос, може да получат по-малка финансова подкрепа от ЕС. 

Шулц призова европейските лидери ясно да покажат на източноевропейските членове на съюза, че "солидарността не е еднопосочна улица". В същото време обаче отхвърли призивите за изгонване на Унгария от ЕС.

Според председателя на крайнодясната партия Йоббик Габор Вона ако референдумът не бъде признат за валиден, ще излезе, че страната просто е похарчила 10 млрд, форинта (около $36 млн.) за "проучване на общественото мнение". Според Вона в този случай Унгария няма да може да се откаже от квотите на ЕС за прием на бежанци и референдумът ще се превърне в "коз в ръцете на Брюксел" . Поради тази причина лидерът на Йоббик смята, че ще е по-добре премиерът да подаде оставка.

Днес Виктор Орбан каза, че ще се оттегли, ако победят привържениците на заселването на бежанци в Унгария.

В България евродепутатът Ангел Джамбазки съобщи в Харманли, че заедно с партньорите от "Обединени патриоти" обмислят провеждането на общоевропейски референдум по политиката на миграция и убежище. За това са необходими 7 държави и 1 милион подписа.

По думите му са проведени разговори с някои страни и има значителен успех. Съгласуват се правните въпроси. "Това е възможност Европейската комисия да бъде принудена да преразгледа политиката си по отношение на бежанците и миграцията в политика на отблъскване", каза Джамбазки. Подкрепа засега има в Унгария, Австрия и част от северните държави, уточни той.

Последни новини
Още от Новини