Бизнесът във Великобритания е оптимистично настроен за края на 2016

Очакванията на компаниите за производството достигат най-високото си равнище

Кулата Shard в Лондон, 23.08.2016/Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Кулата Shard в Лондон, 23.08.2016/Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бизнесът във Великобритания очаква да приключи годината с добри резултати на фона на прогнозираното подобрение в производствения сектор, продажбите на дребно и сектора на услугите, което да стимулира най-бързото възстановяване от повече от година, пише Bloomberg.

Очакванията на компаниите за производството през четвъртото тримесечие се повишава до 22 пункта през септември, посочват от Конфедерацията на британската индустрия (CBI) в месечния си "индикатор на растежа", публикуван днес, 2 октомври. Прогнозите на бизнеса са най-високите от 2015 насам. Въпреки това, перспективите в дългосрочен план сочат, че инвестиционните нагласи вероятно ще останат „унили“.

"Компаниите са уверени, че есента ще донесе подем на активността“, коментира главният икономист на CBI Рейн Нютън-Смит. „С желанието си да набере инерция до края на годината и 2017, бизнесът иска правителството да очертае ясни планове относно стартирането на преговорите по излизането на Великобритания от ЕС“.

Последните официални данни показват, че британската икономика се представя по-добре от очакваното след вота за Brexit. Въпреки това, компаниите са по-предпазливо настроени в дългосрочен план, като е вероятно да отложат някои дългосрочни бизнес решения, смятат от конфедерацията.

„Оптимизмът на компаниите за общите бизнес условия рязко се влоши, спадайки до нива, които последно бяха регистрирани по време на пика на кризата в еврозоната в края на 2011 или дори в някои случаи от рецесията през 2008-2009“, оценяват още от конфедерацията. „Макар че инвестиционните настроения могат до известна степен да се възстановят след обявяването на повече детайли около плановете и времевия хоризонт за излизане на Великобритания от ЕС, те вероятно ще останат потиснати".

 

Последни новини
Още от Новини