Русия остава скептична за прилагането на споразумението на ОПЕК

Заложената в бюджета цена на петрола е $40 за барел

Антон Силянов, финансов министър на Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Антон Силянов, финансов министър на Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия продължава да поддържа допускането, че средната цена на петрола през следващите 3 години ще бъде на ниво от $40 за барел. Страната няма да ревизира бюджетните си перспективи след предварителното споразумение на страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), каза руският финансов министър Антон Силуанов, предаде Bloomberg. Припомняме, че по-рано през седмицата, на 28 септември, страните членки на ОПЕК се договориха за понижаване на производството – първият подобен ход от 8 години насам.

Силуанов остава скептичен по отношение на цените на петрола, който се търгува на нива от около $50 за барел след новината от сряда и отбеляза първото си повишение през септември от 2010 насам. Финансовият министър на Русия обаче каза пред репортери на Ройтерс в Сочи, че „след подобни изявления цените се коригират“.

„Мислите, че се е стабилизирал? Трябва да видим как ще бъдат приложени решенията“, коментира Силуанов.

И въпреки признаците от страна на най-големия енергиен износител в света, че ще се присъедини към усилията на ОПЕК за ограничаване на световните добиви, Русия отбеляза рекордно производство след разпадането на Съветския съюз през септември, като добави 400 хил. барела дневно към количествата, които вече произвеждаше.

Пазарите бяха изненадани от решението на ОПЕК, тъй като преди срещата Саудитска Арабия и Иран сигнализираха, че споразумение едва ли ще има. Сега обаче пред ОПЕК стои предизвикателството наистина да осъществи ограничаването на производството. От Goldman Sachs и Morgan Stanley вече изразиха скептицизъм, че споразумението ще бъде изпълнено. Citigroup прогнозира, че цените на петрола трудно ще се задържат на ниво над $40 за барел освен ако ОПЕК не действа.

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов каза, че бюджетният дефицит в страната може да достигне 3,7% от БВП през тази година, което е под първоначалната оценка за дефицит от 3,2%. Той каза още, че ограничаването на производството не е единственият фактор, който влияе върху цените на петрола. За това значение имат и световното търсене и развитието на световната икономика, коментира Силуанов.

Освен цена от $40 за барел през следващите 3 години в бюджета на Русия са заложени и инфлация от 4%, както и валутен курс на рублата спрямо долара от 67,5 рубли за долар.

 

Последни новини
Още от Новини