Жълти стотинки за кв.м отчуждена земя по АМ Струма

Жителите на четири благоевградски села, край които ще минава нова отсечка от магистрала Струма, недоволстват заради цените, на които държавата отчуждава имотите им.

Автомобили пътуват по главната автомагистрала на Сингапур Снимка: Ore Huiying/Bloomberg Автомобили пътуват по главната автомагистрала на Сингапур Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Жителите на четири села край Благоевград, край които ще минава новата отсечка от автомагистрала "Струма", недоволстват поради ниските цени, на които държавата отчуждава техните имоти. Върху земите ще бъде построена отсечката между Благоевград и Крупник. Хората твърдят, че сумите, които получават, не отговарят на реалните пазарни цени, съобщава БНТ.

Някои са в чужбина и аз предполагам, че поне 20-30% от земята, която попада в сервитута на АМ Струма държавата не я изплаща, каза в интервю за националната телевизия кметът на с. Зелен дол Ангел Младенов. 

Преди години при строежа на отсечката между Благоевград и Дупница Йордан Мечов получил обезщетение от 5 хил. лева за взетите му от държавата шест дка.

Трябва цената на земята да е малко по-висока - говорим от порядъка поне на 5 лв/кв.м, каза още Младенов

Кметът на Зелен дол разказа още, че преди месеци в селото имало активна спекулативна покупка на имоти, за които се знаело, че ще попаднат в сервитута на магистралата. Този бизнес обаче се оказва губещ заради цените, които държавата плаща за имотите.

Последни новини
Още от Новини